Ρινοπλαστική - Πλαστική Μύτης: Όμορφη μύτη, ελεύθερη αναπνοή!

Ρινοπλαστική είναι η αισθητική και λειτουργική πλαστική εγχείρηση της μύτης, (septorhinoplasty), η οποία μπορεί να βελτιώσει την όψη, το σχήμα και τη γενικότερη εμφάνισή της, αλλά και να την κάνει πιο λειτουργική στον ρόλο τον οποίο παίζει για ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή. O σκοπός λοιπόν της ρινοπλαστικής είναι να επιτύχει πιο όμορφη μύτη, εναρμονισμένη στο πρόσωπο και συμμετρική ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά του, συγχρόνως όμως να λειτουργεί ως όργανο άριστα στην αποστολή της.

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας pavlidelis.gr προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το βιβλίο του Dr. med. B. Παυλιδέλη ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, ISBN: 960-630-938-X.

Συνέντευξη του Dr. med. B. Παυλιδέλη, στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ

Συνέντευξη του Dr. med. B. Παυλιδέλη, στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ:
Φεβρουάριος 2022
• Επαγγελματική και επιστημονική σταδιοδρομία
• ΩΡΛ ειδικότητα και εξειδίκευση στη Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
• Διδακτικό, εκπαιδευτικό και οργανωτικό έργο
Περισσότερα...

Επιτυχημένη Ρινοπλαστική: Γενική ενημέρωση

H επιτυχημένη ρινοπλαστική ενισχύει την αυτοπεποίθηση, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και γενικότερα επιφέρει ένα επαναστατικά θετικό αποτέλεσμα στον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί στη ζωή του. Βέβαια, με την προϋπόθεση ότι η πλαστική μύτης δεν θα του δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή.

H ρινοπλαστική στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έχει αρκετά μεγάλη ζήτηση, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Ο κ. Παυλιδέλης πραγματοποιεί τις  εγχειρήσεις ρινοπλαστικής σε ιδιωτικές πρότυπες χειρουργικές κλινικές με διεθνή πιστοποίηση, που διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και εξοπλισμό νέας ιατρικής τεχνολογίας και παρέχουν στους χειρουργημένους μας ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες.

Πριν & Μετά: Η επιτυχημένη ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) βασίζεται σήμερα στην ταυτόχρονη εγχείρηση τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος.

Η επιτυχημένη ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) βασίζεται σήμερα στην ταυτόχρονη εγχείρηση τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος.

Πριν & Μετά: Η τεχνική της ρινοπλαστικής σήμερα είναι τόσο προχωρημένη, ώστε να μπορεί κανείς να τη συνιστά σε όποιον το επιθυμεί με βεβαιότητα, χωρίς καμία αμφιβολία και προβληματισμό.

Η τεχνική της ρινοπλαστικής σήμερα είναι τόσο προχωρημένη, ώστε να μπορεί κανείς να τη συνιστά σε όποιον το επιθυμεί με βεβαιότητα, χωρίς καμία αμφιβολία και προβληματισμό.

Επιλογή του καλύτερου ρινοπλαστικού

Ο καλύτερος στη ρινοπλαστική, πλαστικός χειρουργός, είναι εκείνος, ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη λειτουργία και χειρουργική της μύτης, στο σύνολό της. Η ρινοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση στη μύτη, η οποία επιζητεί τον κατ’ εξοχήν ειδικά εκπαιδευμένο Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική. Ο εξειδικευμένος αυτός ρινοπλαστικός, μπορεί να διορθώσει ταυτόχρονα, με την ίδια χειρουργική επέμβαση, την εξωτερική εμφάνιση της μύτης, καθώς επίσης και την υπάρχουσα σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή ακόμη και οποιαδήποτε άλλη λειτουργική βλάβη της μύτης και της αναπνοής, που χρήζει βελτίωσης.

Η επιλογή του κατάλληλου ρινοπλαστικού, οφείλει να είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του ενδιαφερόμενου επί της διαδικασίας πραγματοποίησης ρινοπλαστικής, αλλά και έρευνας της αγοράς. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος θα βοηθηθεί στην απόφασή του να χειρουργηθεί, με ρεαλισμό και αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς και έτσι θα προστατευθεί από περιρρέουσες επιστημονικές ανακρίβειες, παραπληροφόρηση και ωραιοποιήσεις, που θα μπορούσαν να τον παρασύρουν σε λανθασμένη επιλογή χειρουργού.

Πριν & Μετά: Ρινοπλαστική: Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

Ρινοπλαστική: Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

H πιο κατάλληλη στιγμή για ρινοπλαστική, είναι η στιγμή κατά την οποία κάποιος θα νιώσει ότι η μύτη του δεν του αρέσει πλέον και επιθυμεί να αποκτήσει ωραιότερη.

H πιο κατάλληλη στιγμή για ρινοπλαστική, είναι η στιγμή κατά την οποία κάποιος θα νιώσει ότι η μύτη του δεν του αρέσει πλέον και επιθυμεί να αποκτήσει ωραιότερη.

Προσωπική, "τετ α τετ", επικοινωνία με τον ρινοπλαστικό στο ιατρείο του

Κατά την πρώτη επίσκεψη ενός ενδιαφερόμενου στον εξειδικευμένο ρινοπλαστικό, εντοπίζεται και καθορίζεται αμέσως, το αισθητικό και το λειτουργικό πρόβλημα της μύτης και επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα της επέμβασης. Ο ιατρός απαντά σε όλα τα ερωτήματα του υποψηφίου, που αφορούν στην προεγχειρητική διαδικασία, την αναισθησία, τον τρόπο προσπέλασης - δηλαδή ανοικτή ή κλειστή ρινοπλαστική - την πορεία της επέμβασης, τις τυχόν επιπλοκές, την ενδεδειγμένη συμπεριφορά του ασθενούς μετεγχειρητικά και το τί πρέπει, αυτός ειδικά, να προσέξει. Επίσης, καθορίζονται η έκταση και τα όρια του δυνατού και εφικτού αποτελέσματος στον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο, με χρήση προγράμματος επεξεργασίας της φωτογραφίας του σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer imaging system).

Μια δεύτερη ή τρίτη επίσκεψη στο ιατρείο, θα μπορούσε να ολοκληρώσει την ενημέρωση σε τυχόν ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν προηγουμένως.

Πριν & Μετά: Μεγαλώνοντας, με την τελική διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου μετά την εφηβεία, εμφανίζεται και το ολοκληρωμένο μέγεθος και σχήμα της.

Μεγαλώνοντας, με την τελική διαμόρφωση των χαρακτηριστικών του προσώπου μετά την εφηβεία, εμφανίζεται και το ολοκληρωμένο μέγεθος και σχήμα της.

Πριν & Μετά: Aναπνέω σωστά, σημαίνει, ζω καλύτερα! H συνέντευξη του Dr. med. Βασίλη Παυλιδέλη, στην τηλεόραση του ΜΕGA CHANNEL, καλεσμένος στην ιατρική εκπομπή Όλα για την υγεία μου.

"Aναπνέω σωστά,
σημαίνει, ζω καλύτερα"!

H συνέντευξη του Dr. med. Βασίλη Παυλιδέλη, στην τηλεόραση του ΜΕGA CHANNEL, καλεσμένος στην ιατρική εκπομπή "Όλα για την υγεία μου".

Ρινοπλαστική και πανδημία Covid 19 στην Αθήνα, 2022!

Φωτογράφιση και τεκμηρίωση της ρινοπλαστικής

Τον καθορισμό του χειρουργικού ραντεβού, ακολουθεί η  φωτογράφιση της μύτης απαραίτητα σε τέσσερις στάσεις, ανφάς, προφίλ, πλάγια και στη βάση της. H φωτογράφιση αυτή πριν την επέμβαση, αποσκοπεί αφ' ενός στην τεκμηρίωση του περιστατικού, τη μελέτη και το σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου και αφ' ετέρου καθοδηγεί τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.  Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα να συγκριθούν οι προεγχειρητικές φωτογραφίες με τις μετεγχειρητικές, που λαμβάνονται μετά την επέμβαση, όταν θα έχει υποχωρήσει τελείως το οίδημα και θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η κινητικότητα της μύτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάλληλη στιγμή για σύγκριση, κριτική και αξιολόγηση του οριστικού αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής,  είναι ένα έτος μετά την επέμβαση.

Πριν & Μετά: Ρινοπλαστική: Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

Ρινοπλαστική: Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

Πριν & Μετά: Ρινοπλαστική: ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος

Ρινοπλαστική: ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

Προεγχειρητικός έλεγχος για ρινοπλαστική

Πριν την πραγματοποίηση μιας ρινοπλαστικής, είναι απαραίτητες πρόσφατες εξετάσεις: γενική αίματος, έλεγχος πηκτικότητας και σακχάρου του αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος. Σε ειδικές περιπτώσεις ρινοπλαστικής, χρειάζεται ακτινογραφία ρινικών οστών. Όταν όμως συνυπάρχουν ορατοί πολύποδες ρινός ή/και υποψία πολυπόδων στα παραρρίνια, τότε απαιτείται ακτινογραφία ή ακόμη και αξονική τομογραφία παραρρινίων.

Πριν & Μετά: Ρινοπλαστική: ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος

Ρινοπλαστική: ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος.

Πριν & Μετά: Εγχείρηση για τη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, ανοιχτή ρινοπλαστική για αφαίρεση του ύβου (καμπούρα) και εξάχνωση των ρινικών κογχών με χρήση Laser CO2.

Εγχείρηση για τη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, ανοιχτή ρινοπλαστική για αφαίρεση του ύβου (καμπούρα) και εξάχνωση των ρινικών κογχών με χρήση Laser CO2.

Αναισθησία για ρινοπλαστική

Μια ρινοπλαστική πραγματοποιείται πάντα με κατάλληλη αναισθησία. Όμως, η ανάγκη νάρκωσης δημιουργεί στους ενδιαφερόμενους αυτόματα, πολλά ερωτηματικά και ποικίλους φόβους. Τέτοια πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να τα αναφέρει ο ενδιαφερόμενος στο χειρουργό. Ο χειρουργός οφείλει από την πλευρά του, να του δώσει σε όλα σαφείς απαντήσεις, μέχρις ότου αυτός να νιώσει ότι η ζωή του πράγματι, δεν θα εκτεθεί σε κάποιο κίνδυνο, κατά τη διάρκεια της επέμβασής του. Αυτό επιτυγχάνεται, με αρμονική συνεργασία του χειρουργού με το δικό του έμπειρο αναισθησιολόγο, με τη χρήση κάθε νέου αναισθητικού και με κατάλληλη μοντέρνα σχετική τεχνολογία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ρινοπλαστική πραγματοποιείται θαυμάσια με συνδυασμό γενικής και τοπικής αναισθησίας.

Πριν & Μετά: Ανοιχτή ρινοπλαστική με διόρθωση του ρινικού διαφράγματος και κογχοτομή. Ταυτόχρονη αφαίρεση ύβου με στένεμα και ανόρθωση της κορυφής της μύτης.

Ανοιχτή ρινοπλαστική με διόρθωση του ρινικού διαφράγματος και κογχοτομή. Ταυτόχρονη αφαίρεση ύβου με στένεμα και ανόρθωση της κορυφής της μύτης.

Πριν & Μετά: Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος, με κογχοτομή άμφω.

Tαυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος, με κογχοτομή άμφω.

Κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική

Εφόσον, δεν υπάρχει συγκεκριμένο αναπνευστικό πρόβλημα , τα κορίτσια χειρουργούνται από 16 ετών και τα αγόρια από 18. Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Άρα, η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ενήλικης ζωής. Πάραυτα, είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνεται κατά το δυνατόν νωρίτερα, επειδή στις νεότερες ηλικίες η ίαση επιτυγχάνεται γρηγορότερα. Βεβαίως τότε, ο καθένας απολαμβάνει την ωραία μύτη της επιθυμίας του για μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.

Βίντεο: H Ρινοπλαστική σήμερα... 2021, RISE TV, ρεπορτάζ στο ιατρείο του ρινοπλαστικού Β. Παυλιδέλη

video

Στην Ελλάδα της κρίσης του Covid 19, που ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα, ο Dr. med Bασίλης Παυλιδέλης ενημερώνει υπεύθυνα τους ενδιαφερόμενους για Ρινοπλαστική και δίνει τη σωστή λύση τόσο για τη λειτουργική αποκατάσταση (αναπνοή), όσο και την αισθητική πλαστική της μύτης (ομορφιά), με άριστο αποτέλεσμα.

Τα Laser στη ρινοπλαστική

Στα πλαίσια μιας ρινοπλαστικής, κάποιες χειρουργικές κινήσεις (τομές), μπορεί να πραγματοποιηθούν με χρήση ακτίνων laser αντί με το σύνηθες νυστέρι. Και τούτο, επειδή με τη χρήση Laser ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αιμορραγίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, δεν απαιτείται πωματισμός της μύτης και έχουμε γρηγορότερη ανάρρωση.

Είναι πράγματι η ρινοπλαστική δύσκολη επέμβαση;

Ναι. Η ρινοπλαστική είναι πράγματι η δυσκολότερη και πολυπλοκότερη πλαστική επέμβαση. Η μύτη είναι τρισδιάστατη, προβάλει την παρουσία της στο πρόσωπο και έλκει αυτομάτως τα βλέμματα. Οφείλει λοιπόν, να είναι ωραία. Εάν δεν είναι, απαιτείται διόρθωση σημαντικού συνήθως αριθμού, μεγάλων, αλλά και μικρών δυσαναλογιών, με σκοπό την εξάλειψη των δυσμορφιών της και την εναρμόνισή της στο πρόσωπο. Συγχρόνως όμως, απαιτείται επέμβαση στο ρινικό διάφραγμα, αλλά και στο συνολικό σκελετό της ρινικής πυραμίδας, για να διασφαλιστεί σωστή και ελεύθερη αναπνοή.

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να τονίσω το γεγονός ότι τελευταία παρατηρείται αύξηση αποτυχημένων ρινοπλαστικών στη χώρα μας. Ένας πολύ πιθανός λόγος γι' αυτό είναι ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι αποφασίζουν να χειρουργηθούν, ενδίδοντας σε υποσχέσεις απόκτησης τέλειας αισθητικής και λειτουργικής μύτης, με εφαρμογή αδόκιμων χειρουργικών προσεγγίσεων, οι οποίες παρουσιάζονται στους υποψήφιους ως δήθεν νέες τεχνικές, όπως ρινοπλαστική με υπερήχους, χωρίς νυστέρι, αναίμακτα, χωρίς οστεοτομές και οίδημα (πρήξιμο), χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία, συχνά με χρήση ειδικών ενέσιμων υλικών fillers, π.χ. υαλουρονικό οξύ και πολλά άλλα, δηλαδή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δόκιμα επιστημονικά βήματα πραγματοποίησης επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να δίδονται στους υποψήφιους υποσχέσεις πραγματοποίησης επιτυχημένης ρινοπλαστικής, λες και πρόκειται για αλλαγή της κόμμωσης των μαλλιών.

Πριν & Μετά: Όλες οι τομές, τις οποίες απαιτεί η επέμβαση, γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, μέσα στα ρουθούνια.

Όλες οι τομές, τις οποίες απαιτεί η επέμβαση, γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, μέσα στα ρουθούνια.

Σε πολύ στραβές μύτες, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος π.χ. λόγω τραυματισμού, αφαιρείται ολοκληρο το διάφραγμα, ευθειάζεται εξωρρινικά με πλαστική ρινικού διαφράγματος, χρησιμοποιώντας ράμματα ή ακτίνες Laser CO και επανατοποθετείται μέσα στη μύτη στη σωστή θέση του.

Σε πολύ στραβές μύτες, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος π.χ. λόγω τραυματισμού, αφαιρείται ολοκληρο το διάφραγμα, ευθειάζεται εξωρρινικά με πλαστική ρινικού διαφράγματος, χρησιμοποιώντας ράμματα ή ακτίνες Laser CO και επανατοποθετείται μέσα στη μύτη στη σωστή θέση του.

Φιλοσοφία πραγματοποίησης μοντέρνας ρινοπλαστικής

Η εμφάνιση και εφαρμογή κάθε μοντέρνας χειρουργικής τεχνικής, έλκει αρχικά τους ειδικούς, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Βεβαίως, με την πάροδο του χρόνου, κάθε πρωτοεμφανιζόμενη χειρουργική τεχνική αμφισβητείται ή τροποποιείται, καθιερώνεται ή απορρίπτεται και τελικά αποκτά με σαφήνεια οπαδούς, αλλά και πολέμιους. Αυτό σημαίνει ότι η νέα γνώση και χειρουργική εμπειρία σε συνδυασμό πάντοτε με το χειρουργικό αποτέλεσμα, το οποίο επιτυγχάνεται, οικοδομούν μία φιλοσοφία αποδοχής, πάνω στην εν λόγω καινούρια χειρουργική τεχνική.

Ρινοπλαστική 2020: Πραγματοποιήθηκε ρινοπλαστική για τη διόρθωση της ράχης της μύτης (αφαίρεση καμπούρας), ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος και μερική εξάχνωση των ρινικών κογχών με χρήση λέιζερ.

Ρινοπλαστική 2022: Πραγματοποιήθηκε ρινοπλαστική για τη διόρθωση της ράχης της μύτης (αφαίρεση καμπούρας), ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος και μερική εξάχνωση των ρινικών κογχών με χρήση λέιζερ.

Πόνος στη ρινοπλαστική, συνήθως ήπιος, αντιμετωπίζεται, εάν υπάρξει, με απλά παυσίπονα. Πρήξιμο, μελανιές και μούδιασμα υποχωρούν σταδιακά, λίγες ημέρες μετά τη ρινοπλαστική.

Πόνος στη ρινοπλαστική, συνήθως ήπιος, αντιμετωπίζεται, εάν υπάρξει, με απλά παυσίπονα. Πρήξιμο, μελανιές και μούδιασμα υποχωρούν σταδιακά, λίγες ημέρες μετά τη ρινοπλαστική.

Βασικές αρχές πραγματοποίησης ρινοπλαστικής και αποκατάστασης ρινικού διαφράγματος

Στα πλαίσια της αποδοχής μιας τέτοιας επιστημονικής πρακτικής, όσον αφορά στη ρινοπλαστική, όπως εξάλλου και σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική ειδικότητα, ένα πλήθος από αρχές έχουν γίνει πλέον καθολικά αποδεκτές, περιγράφονται και ανακοινώνονται στα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του κλάδου, ενσωματώνονται στη διεθνή βιβλιογραφία, αποτελούν αντικείμενο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε σεμινάρια του κλάδου και στη συνέχεια ακολουθούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος.

Μερικές από αυτές τις αρχές πραγματοποίησης ρινοπλαστικής εγχείρησης, οι οποίες θεωρούνται σήμερα ότι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο, ώστε να επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμο και τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, είναι:

 • Ο ύβος αφαιρείται πάντα "en bloque", ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα κατά την επέμβαση, εάν χρειαστεί.
 • Αφαιρούνται κατά το δυνατόν μικρά χόνδρινα ή οστέινα τμήματα και με φειδώ.
 • Αποφεύγεται η τοποθέτηση ξένων υλικών (οργανικών ή ανόργανων). Τα μοσχεύματα, τα οποία προτιμώνται, είναι χόνδρινα αυτομοσχεύματα, που λαμβάνονται από το ρινικό διάφραγμα, το πτερύγιο του ωτός ή τον πλευρικό χόνδρο του ίδιου ατόμου.
 • Με σχολαστική αποκόλληση του βλεννογόνου και του δέρματος στο σωστό πλάνο, εξασφαλίζεται, αφενός μεν αναίμακτο χειρουργικό πεδίο χωρίς αιμορραγίες, αφετέρου δε, ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία. Έτσι, απαιτείται ελάχιστος πωματισμός και παρατηρείται μικρής έκτασης μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις.
 • Η χρήση λεπτών οστεοτόμων δεν αφήνει χειρουργικά στίγματα.
 • Η ανοιχτή ρινοπλαστική επιλέγεται ως τεχνική, όταν σε ορισμένες επιμέρους δομές της νέας μύτης, επιδιώκεται να επιτευχθεί συμμετρία μεγαλύτερης ακρίβειας. Ως εκ τούτου, θεωρείται η απόλυτα ενδεδειγμένη τεχνική για τη διόρθωση αποτυχημένης ρινοπλαστικής, σε επανεγχείρησή της (revision rhinoplasty).
 • Σε περίπτωση μικρογναθισμού ή προγναθισμού, το πηγούνι προσαρμόζεται στη νέα μύτη με γενειοπλαστική, για αρμονικότερο προφίλ.
Ρινοπλαστική: Ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος. Αφαίρεση ύβου (καμπούρα), μέσες και πλάγιες οστεοτομές και μερική εξάχνωση ρινικών κογχών με Laser CO2.

Ρινοπλαστική: Ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος. Αφαίρεση ύβου (καμπούρα), μέσες και πλάγιες οστεοτομές και μερική εξάχνωση ρινικών κογχών με Laser CO2.

Ρινοπλαστική: Αφαίρεση του ύβου (καμπούρα), κόντεμα της μύτης με ανόρθωση της κορυφής και αποκατάσταση της φυσιολογικής αναπνοής με πλαστική ρινικού διαφράγματος. Εναρμόνιση του μεγέθους της μύτης με την κάτω γνάθο (πηγούνι).

Ρινοπλαστική: Αφαίρεση του ύβου (καμπούρα), κόντεμα της μύτης με ανόρθωση της κορυφής και αποκατάσταση της φυσιολογικής αναπνοής με πλαστική ρινικού διαφράγματος. Εναρμόνιση του μεγέθους της μύτης με την κάτω γνάθο (πηγούνι).

Κλειστή ή ανοιχτή ρινοπλαστική;

H ρινοπλαστική είναι πολύπλοκη επέμβαση, με πολλές ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να παρατεθούν με διεξοδικό μεν, αλλά απλό τρόπο, οι βασικότερες χειρουργικές πράξεις, ώστε να κατανοηθεί ευκολότερα η διαδικασία, από τον κάθε υποψήφιο.

Κατά κανόνα δεν γίνεται καμία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης για την αποφυγή ουλών, οι οποίες θα ήταν εμφανείς (κλειστή ρινοπλαστική). Όλες οι τομές γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, μέσα στα ρουθούνια. Αρχικά αποκολλάται ο βλεννογόνος από το ρινικό διάφραγμα και κατόπιν το δέρμα από τον σκελετό της μύτης. Εφαρμόζονται οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές ρινοπλαστικής, όπου ανάλογα με την περίπτωση, πραγματοποιείται αφαίρεση ή πρόσθεση χόνδρινων ή/και οστέινων τμημάτων, ώστε να διαμορφωθεί (πραγματοποίηση πλαστικής) νέα συμμετρική ρινική πυραμίδα και ευθειασμένο διάφραγμα, ανάλογα με το σχήμα, τη μορφή και το μέγεθος της επιθυμητής νέας μύτης.

Μία διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής, είναι η τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής. Πραγματοποιείται με τομή στο πρόσθιο, στενότερο κάτω τμήμα της στυλίδας και δε δημιουργείται ορατή ουλή, όταν η συρραφή γίνεται σωστά, με εφαρμογή όλων των κανόνων  της πλαστικής χειρουργικής.

Η ρινοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση, η οποία αφορά κατ' εξοχήν τον ειδικά εκπαιδευμένο Xειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, αφού αυτός έχει κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη λειτουργία και χειρουργική αυτού του οργάνου στο σύνολό του.

Η ρινοπλαστική είναι η πλαστική επέμβαση, η οποία αφορά κατ' εξοχήν τον ειδικά εκπαιδευμένο Xειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, αφού αυτός έχει κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στη λειτουργία και χειρουργική αυτού του οργάνου στο σύνολό του.

Tα χόνδρινα ή οστέινα τεμάχια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διορθωτική ρινοπλαστική λέγονται μοσχεύματα. Tα καταλληλότερα μοσχεύματα είναι τα αυτομοσχεύματα, δηλαδή εκείνα, τα οποία προέρχονται από το ίδιο το άτομο.

Tα χόνδρινα ή οστέινα τεμάχια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διορθωτική ρινοπλαστική λέγονται μοσχεύματα. Tα καταλληλότερα μοσχεύματα είναι τα αυτομοσχεύματα, δηλαδή εκείνα, τα οποία προέρχονται από το ίδιο το άτομο.

Ρινοπλαστική και στραβό ρινικό διάφραγμα

H στραβή μύτη, η οποία οφείλεται σε σκολιωτικό (στραβό) ρινικό διάφραγμα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ευθειαστεί (ισιώσει), εάν προηγουμένως δεν ευθειαστεί το στραβό ρινικό διάφραγμά της. Ειδικότερα σε πολύ στραβές μύτες, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος π.χ. λόγω τραυματισμού, αφαιρείται ολόκληρο το ρινικό διάφραγμα, ευθειάζεται εξωρρινικά με πλαστική ρινικού διαφράγματος χρησιμοποιώντας ράμματα ή ακτίνες Λέιζερ - Laser CO2 και επανατοποθετείται μέσα στη μύτη, στη σωστή θέση του.

Το δέρμα προσαρμόζεται μετά στην καινούργια κατάσταση χωρίς δυσκολία. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δημιουργείται η ανάγκη μικρών εξωτερικών τομών στο δέρμα στη βάση της μύτης, όπως π.χ. για το στένεμα των ρουθουνιών, σε άτομα με πολύ φαρδιά ρουθούνια. Σε πολύ μακριές μύτες ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χαλαρό ρινικό δέρμα, δημιουργείται η ανάγκη αφαίρεσης τμήματος του δέρματος της μύτης, επειδή δεν είναι δυνατή η συρρίκνωση και προσαρμογή του στη νέα ρινική πυραμίδα, λόγω υπερβολικής περίσσιας δέρματος. H αφαίρεση πραγματοποιείται στην περιοχή της μετωπορινικής γωνίας με τομή, η οποία γίνεται μέσα σε προϋπάρχουσα ρυτίδα, ώστε να μη δημιουργηθεί ορατή ουλή. Μετά τη συρραφή όλων των τομών με πολύ λεπτά ράμματα, επακολουθεί ελαφρύς πωματισμός (τοποθέτηση ταμπόν μέσα στη μύτη) και ακινητοποίηση της μύτης με επικαλυπτικό γύψο (νάρθηκα) σε όλη την επιφάνειά της. H τελευταία αυτή φάση της επέμβασης είναι τόσο αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα, όσο και η ίδια η επέμβαση. H διάρκεια της ρινοπλαστικής είναι, κατά μέσο όρο, μία ώρα.

Κόντεμα της μύτης με ανόρθωση της κορυφής και εναρμόνιση του μεγέθους της με τις χαρακτηριστικές γραμμές της κάτω γνάθου. Αποκατάσταση φυσιολογικής αναπνοής.

Κόντεμα της μύτης με ανόρθωση της κορυφής και εναρμόνιση του μεγέθους της με τις χαρακτηριστικές γραμμές της κάτω γνάθου. Αποκατάσταση φυσιολογικής αναπνοής.

Ρινοπλαστική: ΠΡΙΝ (έτος 2000) - ΜΕΤΑ (έτος 2018) Ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος. Το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο εφ’ όρου ζωής.

Ρινοπλαστική: ΠΡΙΝ (έτος 2000) - ΜΕΤΑ (έτος 2018) Ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος. Το αποτέλεσμα παραμένει αναλλοίωτο εφ’ όρου ζωής.

Ρινοπλαστική: Πόνος, πρήξιμο, ταμπόν μετά την επέμβαση

 • Πόνος στη ρινοπλαστική δεν παρατηρείται μετεγχειρητικά, παρά τα πολλαπλά χειρουργικά τραύματα. Η λήψη από το στόμα απλών αναλγητικών (παυσίπονα), προσφέρουν ανακούφιση, εάν υπάρξει πόνος. Όμως, δεν επιτρέπεται η χρήση ασπιρίνης, για αποτροπή αιμορραγίας.
 • H παραμονή στην κλινική μπορεί να είναι από λίγες, μέχρι 24 ώρες μετά την επέμβαση. Συνήθως πρόκειται για υγιείς περιπατητικούς χειρουργημένους, οι οποίοι όμως χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και ιατρική παρακολούθηση.
 • Το ταμπόν - πωματισμός αφαιρείται από τη μύτη, σε δύο με τρεις ημέρες μετά τη ρινοπλαστική. Σε μία εβδομάδα αφαιρείται ο γύψος, ο οποίος τοποθετείται ξανά πάνω στη μύτη για προστασία, μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου για μία ακόμη εβδομάδα.
 • Tα ράμματα αφαιρούνται σε 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Οιδήματα (πρηξίματα) και μελανιές στο κέντρο του προσώπου, τα οποία απλώνονται στα μάγουλα, βλέφαρα και χείλη είναι αναπόφευκτα. Aυτά αυξάνονται το πρώτο 48ωρο και μετά εξαφανίζονται σταδιακά μέσα σε μία εβδομάδα. Tότε, ένα σωστό μεϊκάπ μπορεί θαυμάσια να εξαφανίσει κάθε ίχνος, το οποίο θα πρόδιδε ότι έγινε πλαστική επέμβαση στη μύτη.
Διαφραγματορινοπλαστική: διόρθωση της σκολίωσης (ευθειασμός) του ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστική ταυτόχρονα.

Διαφραγματορινοπλαστική: διόρθωση της σκολίωσης (ευθειασμός) του ρινικού διαφράγματος και ρινοπλαστική ταυτόχρονα.

Mε την ταυτόχρονη πλαστική μύτης και ρινικού διαφράγματος, ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η επέμβαση του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική.

Mε την ταυτόχρονη πλαστική μύτης και ρινικού διαφράγματος, ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η επέμβαση του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική.

Ο ιατρός: Επιστημονική και Επαγγελματική διαδρομή

Ο Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, είναι ελεύθερος επαγγελματίας, δραστηριοποιείται στην Αθήνα και είναι σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, η θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση και αντίληψή του σε νέες μεθόδους ρινοπλαστικής (advanced rhinoplasty) και γενικότερα πλαστικής χειρουργικής προσώπου, τις οποίες παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία, σε ιατρικά συνέδρια της ειδικότητάς του. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 130 επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επί σειρά ετών συμμετέχει στα προγράμματα των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων των Ιατρικών Σχολών Ελληνικών Πανεπιστημίων, διδάσκοντας διάφορα θέματα Aισθητικής και Λειτουργικής Ρινοπλαστικής. Είναι προσηνής, μεταδίδει εύκολα τις γνώσεις του και αρκετοί Έλληνες και ξένοι συνάδελφοί του, ωφελούνται από τη δυνατότητα που τους παρέχει, να τον επισκέπτονται και να τον παρακολουθούν, όταν χειρουργεί.

Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10.000 ρινοπλαστικές.

Ο Dr. med. B. Παυλιδέλης είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (1998), εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (E.A.F.P.S.) και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ρινολογικής Εταιρείας.

Video: ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΚΟΣΤΟΣ - Β. ΠΑΥΛΙΔΕΛΗΣ

video

Video: Ρινοπλαστική: Όμορφη μύτη, ελεύθερη αναπνοή ! Συνέντευξη του Dr. med. Βασίλη Παυλιδέλη, καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Υγεία πάνω απ’όλα ”, Φεβρουάριος 2019.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO EΔΩ


Τι λένε οι χειρουργημένοι μας...!

Dr. med. B. Παυλιδέλης: Ευχαριστώ αυτούς που με εμπιστεύονται επί σειρά ετών, για την Υγεία και την Ομορφιά τους και θέλουν μέσα από τα σχόλιά τους, να εκφράσουν με κάθε τρόπο την ευχαρίστησή τους για την επέμβαση που τους πραγματοποίησα. Θα είμαι πάντα κοντά τους...!

Περισσότερα

Ρινοπλαστική: Φωτογραφίες Πριν - Μετά. Δείτε ενδεικτικά, 100 ζεύγη!

Μια φωτογραφία..., χίλιες λέξεις ! Ενδεικτικά παρουσιάζονται εδώ, χειρουργικά περιστατικά του Dr. med B. Παυλιδέλη, με διάφορες άσχημες και λειτουργικά προβληματικές μύτες, των οποίων η κακή εμφάνιση, καθώς και η πλημμελής λειτουργία της αναπνοής οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, είτε σε παλαιότερο τραυματισμό της μύτης είτε σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε ρινοπλαστική, η οποία έγινε στο παρελθόν κάπου αλλού και είχε ανεπαρκές, κακό ή ακόμη και καταστροφικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα

Κόστος Ρινοπλαστικής

Το κόστος μιας ρινοπλαστικής διαμορφώνεται από το κόστος της κλινικής, την αμοιβή του αναισθησιολόγου και την αμοιβή του χειρουργού (εγχείρηση και μετεγχειρητική παρακολούθηση). Μέρος των εξόδων δύναται να αναλάβει το ασφαλιστικό ταμείο υγείας του ασθενούς, ή ιδιωτική ασφάλεια, εάν βεβαίως διατίθεται. Η τελική τιμή της όλης επέμβασης ρινοπλαστικής διαμορφώνεται αναλόγως της περίπτωσης ενός εκάστου ενδιαφερομένου.

Περισσότερα

Το Βιβλίο του Ιατρού: Πλαστική Χειρουργική Προσώπου - Ρινοπλαστική - Ωτοπλαστική

Κλινικές που χειρουργεί ο Ιατρός

Παρουσίαση Video Ευρωκλινικής Αθηνών
Παρουσίαση Video Αθηναϊκής Mediclinic

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο κανάλι μας στο YOU TUBE και παρακολουθήστε τις πιο σημαντικές Τ.V. εμφανίσεις και εκδηλώσεις μας.
TOP