Ιστορικό και εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής προσώπου

πλαστική εγχείρηση προσώπου
Από το βιβλίο "Surgical Anatomy of the Nose" των M.E. Tardy και J.R. Braun

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και οι απαιτήσεις του ανθρώπου για όλο και τελειότερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα σε μια πλαστική προσώπου κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω εξειδίκευσης στον τομέα της Πλαστικής Χειρουργικής.

Εδώ και 100 χρόνια, η Πλαστική Χειρουργική Προσώπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ειδικότητας της Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου και αποτελεί σημαντικότατο μέρος της εκπαίδευσης του Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου.

Βέβαια, αυτό είναι φυσικό, αφού η ρινοπλαστική - η πλέον διαδεδομένη από όλες τις πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου - είναι επέμβαση, η οποία αφορά κυρίως τον ειδικά εκπαιδευμένο Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος να διορθώνει ταυτόχρονα τόσο τη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος όσο και την εξωτερική εμφάνιση της μύτης και να επιτυγχάνει αισθητικά και λειτουργικά τέλειο, αλλά και μόνιμο αποτέλεσμα.

Στη μετεκπαίδευση και εξειδίκευση των Ωτορινολαρυγγολόγων ανά τον κόσμο στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, τεράστια είναι η συμβολή της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (European Academy of Facial Plastic Surgery), καθώς και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου (International Federation of Facial Plastic Surgery Societies).

Ένα σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της Πλαστικής Προσώπου στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να επιτελέσει η πρόσφατα (1998) ιδρυθείσα Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, της οποίας ο πρωταρχικός σκοπός είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στη χώρα μας στην προαγωγή της Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, ως παράγοντα υγείας και ομορφιάς.

Ακόμη, μεγάλη ώθηση στις δυνατότητες της Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου έδωσαν τα τελευταία χρόνια η ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, τα ενδοσκοπικά λίφτινγκ, καθώς και η εφαρμογή των εξειδικευμένων Laser στην Πλαστική Χειρουργική.

Αισθητικές & Επανορθωτικές Επεμβάσεις ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Αισθητικές & Επανορθωτικές Επεμβάσεις ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Αισθητικές & Επανορθωτικές Επεμβάσεις ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 


Αισθητικές & Επανορθωτικές Επεμβάσεις ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Αισθητικές & Επανορθωτικές Επεμβάσεις ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 
Jacques Joseph (1865-1934).Θεμελιωτής της μοντέρνας αισθητικής ρινοπλαστικής.

Jacques Joseph (1865-1934). Θεμελιωτής της μοντέρνας αισθητικής ρινοπλαστικής.

Από το βιβλίο "Nasenplastik und sontige Gesichtsplastik" του J. Joseph.

Χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις και ανάγκη για εξειδίκευση

O αριθμός των αισθητικών και επανορθωτικών πλαστικών εγχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην εποχή μας, παρουσιάζει συνεχώς ανοδική πορεία.

Φωτογραφίες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Φωτογραφίες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Φωτογραφίες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 


Εικόνες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Εικόνες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Εικόνες Λίφτινγκ ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 

Στην Eλλάδα πραγματοποιούνται στις μέρες μας ετησίως περισσότερες από 10.000 χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις, από τις οποίες οι μισές αφορούν στο πρόσωπο και από αυτές περίπου 2.000 είναι ρινοπλαστικές και άλλες 500 είναι διόρθωση αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών).

διόρθωση αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών) διόρθωση αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών)

 


διόρθωση αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών) διόρθωση αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών)

 

 

Σ' αυτές πρέπει να προστεθούν οι περίπου 5.000 μεταμόσχευσης μαλλιών. H αυξημένη ζήτηση για χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις, αποτελεί σπουδαίο λόγο, ο οποίος επιβάλλει επιτακτικά την ανάγκη για εξειδίκευση στις αισθητικές επεμβάσεις προσώπου.

Εικόνες Διόρθωσης Ουλής  ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Εικόνες Διόρθωσης Ουλής  ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Εικόνες Διόρθωσης Ουλής ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 


Εικόνες Μεταμόσχευσης Μαλλιών  ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Εικόνες Μεταμόσχευσης Μαλλιών  ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Εικόνες Μεταμόσχευσης Μαλλιών ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 

 

Οι αναλογίες του προσώπου αποτελούν μόνο οδηγά σημεία, τα οποία βοηθούν στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση κάθε πλαστικής εγχείρησης προσώπου.

Οι αναλογίες του προσώπου αποτελούν μόνο οδηγά σημεία, τα οποία βοηθούν στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση κάθε πλαστικής εγχείρησης προσώπου.

 

Δυνατότητες πλαστικής χειρουργικής προσώπου

Με την πλαστική χειρουργική προσώπου μπορούν να αποκατασταθούν οι λειτουργικές βλάβες, τις οποίες παρουσιάζει ένα πρόσωπο και συγχρόνως να βελτιωθεί αισθητικά η εμφάνισή του. Διορθώνονται ή εξαλείφονται δυσμορφίες, παραμορφώσεις και αντιαισθητικά χαρακτηριστικά προσώπου, τα οποία είτε υπάρχουν εκ γενετής είτε εμφανίζονται λόγω της γήρανσης ή μετά από ατύχημα.

Έτσι λοιπόν, η αισθητική πλαστική χειρουργική προσώπου αποσκοπεί στη διατήρηση ή δημιουργία προσώπου με φυσικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας τα ωραία σημεία του και εξαλείφοντας τις ατέλειες του, χωρίς όμως να προκαλεί βλάβη στη φυσιολογική λειτουργία και κινητικότητα του.

Computer Imaging System

"Computer Imaging System"
Σύστημα επεξεργασίας εικόνας σε υπολογιστή.

O Dr. med. B. Παυλιδέλης παρουσιάζει στον ενδιαφερόμενο την έκταση και τα όρια του δυνατού και εφικτού αποτελέσματος της πλαστικής επέμβασης, με χρήση προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

 

H πλαστική χειρουργική είναι συνδυασμός επιστημονικής γνώσης, δεξιοτεχνίας στα δάχτυλα, τέχνης και καλλιτεχνίας. Απώτερος στόχος της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η καλύτερη δυνατή βελτίωση της εμφάνισης, με προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης στην τελειότητα. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο τα άτομα, τα οποία σκέφτονται να υποβληθούν σε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο, να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και βέβαια να είναι συναισθηματικά ώριμα.

H βελτίωση, η οποία επιτυγχάνεται στην εμφάνιση μετά από επιτυχημένη πλαστική επέμβαση, είναι σίγουρο ότι θα ωφελήσει ψυχολογικά το άτομο αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του, την αυτοεκτίμησή του και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όμως αυτό δεν αποτελεί πανάκεια ή μαγική λύση στα πάσης φύσεως προσωπικά ή κοινωνικά προβλήματά του.

Διορθωτικές επεμβάσεις βλεφάρων ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Διορθωτικές επεμβάσεις βλεφάρων ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Διορθωτικές επεμβάσεις βλεφάρων ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 


Διορθωτικές επεμβάσεις βλεφάρων ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Διορθωτικές επεμβάσεις βλεφάρων ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 

 

O πλαστικός χειρουργός είναι ιατρός, δεν είναι μάγος. Έχει την ηθική δέσμευση να εγγυηθεί ότι γνωρίζει να πραγματοποιεί σε υψηλό βαθμό την επέμβαση, την οποία αναλαμβάνει και να υποσχεθεί ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο να λύσει με επιτυχία το αισθητικό πρόβλημά του. Εκείνος που επιθυμεί να υποβληθεί σε αισθητική διόρθωση ή βελτίωση της εμφάνισής του, αλλά θέτει χειρουργικά ανέφικτους στόχους, δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτός για χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, η γυναίκα που προσδοκεί μετά την πλαστική επέμβαση να μεταμορφωθεί σε θεά, οπωσδήποτε θα απογοητευθεί, ανεξαρτήτως του καλού αποτελέσματος της εγχείρησης.

Ενθύμια από τα Σεμινάρια Ρινοπλαστικής, Ωτοπλαστικής του Prof. W. Gubisch, Στουτγγάρδη. Καλλιτεχνική αντίληψη και έκφραση.

H πλαστική χειρουργική είναι συνδυασμός επιστημονικής γνώσης, δεξιοτεχνίας στα δάχτυλα, τέχνης και καλλιτεχνίας. Ενθύμια από τα Σεμινάρια Ρινοπλαστικής, Ωτοπλαστικής του Prof. W. Gubisch, Στουτγγάρδη. Καλλιτεχνική αντίληψη και έκφραση.

 

 

Eπίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο βαθμός επιτυχίας μιας επέμβασης εξαρτάται όχι μόνο από τη γνώση, τις χειρουργικές ικανότητες και την εμπειρία του χειρουργού, αλλά και από την ηλικία, την κατάσταση υγείας, την υφή των οστών και χόνδρων, την ποιότητα του δέρματος του χειρουργημένου, καθώς και από τη συνεργατικότητα, την οποία θα επιδείξει ο χειρουργημένος με το χειρουργό του, πριν και μετά την εγχείρηση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί πλαστικοί χειρουργοί και αρκετοί είναι εξειδικευμένοι στις διάφορες πλαστικές επεμβάσεις.

Επιθυμώ να κάνω κάποια αισθητική πλαστική εγχείρηση! Πώς θα ξεκινήσω;

Η αναζήτηση της ομορφιάς παράλληλα με την πρόκληση ελκυστικότητας και τη διεκδίκηση επιθυμίας, αποτελεί διαχρονική ψυχική ανάγκη του ανθρώπου. Έτσι, από την αρχαιότητα και διαμέσου των αιώνων η ομορφιά λατρεύτηκε σε όλους τους πολιτισμούς.

 

Ποιος θα με χειρουργήσει; Εμπιστευθείτε τον ειδικό!

Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπάρχει εύκολη ή δύσκολη και ακίνδυνη ή επικίνδυνη πλαστική εγχείρηση, αλλά ο σπουδαιότερος παράγοντας για την επιτυχία ή αποτυχία της επέμβασης είναι η επιλογή του κατάλληλα εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου στη συγκεκριμένη εγχείρηση πλαστικού χειρουργού, για τον οποίο αυτή τότε είναι και εύκολη και ασφαλής.


Εικόνες αφαίρεσης Αιμαγγειώματος και αφαίρεσης Τριχοεπιθηλιώματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Εικόνες αφαίρεσης Αιμαγγειώματος και αφαίρεσης Τριχοεπιθηλιώματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Εικόνες αφαίρεσης Αιμαγγειώματος και αφαίρεσης Τριχοεπιθηλιώματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 


Εικόνες αφαίρεσης Ρινοφύματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Εικόνες αφαίρεσης Ρινοφύματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

Εικόνες αφαίρεσης Ρινοφύματος ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

 

 

Εάν λοιπόν επιθυμείτε μία πλαστική επέμβαση στο πρόσωπο, μη βιαστείτε να πάρετε απόφαση, κάντε την ερευνά σας και σκεφθείτε το καλά, αφού προηγουμένως:

  • Συμβουλευθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο ή τον οικογενειακό σας γιατρό. Σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εσάς εκείνους, οι οποίοι διαθέτουν γνώση και εμπειρία στη συγκεκριμένη πλαστική επέμβαση προσώπου, την οποία επιθυμείτε. Ως γνωστόν οι αυτοδιαφημιζόμενοι ή πολυδιαφημιζόμενοι δεν είναι πάντα οι καταλληλότεροι για τη δική σας επέμβαση.
  • Επισκεφθείτε δύο ή τρεις εξειδικευμένους στην επέμβαση που επιθυμείτε πλαστικούς χειρουργούς. Περιγράψτε τους τις προσδοκίες σας και βεβαιωθείτε ότι ενδιαφέρονται για το πρόβλημα σας και όχι για το ποσό των χρημάτων που θα αποκομίσουν.
  • Βεβαιωθείτε για τους τίτλους σπουδών, ειδίκευσης και εξειδίκευσης του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος θα σας χειρουργήσει.
  • Ζητήστε λεπτομέρειες για όλες τις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθηθούν (φωτογράφηση, εγχείρηση, νάρκωση, μετεγχειρητική παρακολούθηση, ανάρρωση, επιπλοκές κλπ).
  • Ζητήστε να δείτε φωτογραφίες ατόμων που έχουν ήδη χειρουργηθεί από το γιατρό, στις οποίες να φαίνεται με σαφήνεια πώς ήταν πριν και πώς έγιναν μετά την επέμβαση.
  • Επιλέξτε να σας χειρουργήσει εκείνος, ο οποίος θα σας εμπνεύσει αίσθημα απόλυτης εμπιστοσύνης και σιγουριάς.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, είμαι η πιο όμορφη του κόσμου;

-Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου,
είμαι η πιο όμορφη του κόσμου;

-Kοίτα...
αφού έχεις πρόβλημα,
πάψε να με ρωτάς συνέχεια και
πάρε την κάρτα του Dr. Παυλιδέλη!

(Σκίτσο της Αδαμοπούλου Δήμητρας, σπουδάστριας της σχολής Ορνεράκη)

 

Video: Πλαστική Χειρουργική Προσώπου - Ρινοπλαστική - Ωτοπλαστική - Στατιστικά - Δρ. Βασίλης Παυλιδέλης

H επιτυχημένη ρινοπλαστική βασίζεται σήμερα, στην ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος. Έτσι, επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμα το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, χωρίς επιπλοκές και προβλήματα στην αναπνοή και την όσφρηση μετά από την επέμβαση.

video

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO EΔΩ

Το Βιβλίο του Ιατρού: Πλαστική Χειρουργική Προσώπου - Ρινοπλαστική - Ωτοπλαστική

Κλινικές που χειρουργεί ο Ιατρός

Παρουσίαση Video Ευρωκλινικής Αθηνών
Παρουσίαση Video Αθηναϊκής Mediclinic

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο κανάλι μας στο YOU TUBE και παρακολουθήστε τις πιο σημαντικές Τ.V. εμφανίσεις και εκδηλώσεις μας.
TOP