Συνέντευξη του Dr. med. B. Παυλιδέλη, στο επιστημονικό περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ Φεβρουάριος 2022

Συνέντευξη με το συνάδελφο
Dr. med. Βασίλη Παυλιδέλη, Χειρουργό ΩΡΛ
Εξειδικευμένο στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου

Interview with Dr. med. Vasilis Pavlidelis ENT Facial Plastic Surgeon

Ο Βασίλης Παυδιλέλης είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Εξειδικευμένος στις Πλαστικές Εγχειρήσεις Προσώπου και δεν εξασκεί κλασική διαγνωστική και χειρουργική ωτορινολαρυγγολογία. Δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην πλαστική χειρουργική προσώπου. Μετά από μακροχρόνια, επιτυχή, επιστημονική και επαγγελματική πορεία στη Γερμανία, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1990. Διευθύνει το ιδιόκτητο Κέντρο Ρινοπλαστικής Ωτοπλαστικής και Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου “ΑΦΡΟΔΙΤΗ”, στο Μαρούσι, στην Αθήνα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξή του, διαπιστώνουμε μια ιδιαίτερη πορεία επιστημονικής καταξίωσης και επαγγελματισμού.

Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, Χειρουργός ΩΡΛ – Εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου

Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, Χειρουργός ΩΡΛ – Εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.

Κύριε Παυλιδέλη, πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια, ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος και πώς αυτά σας οδήγησαν στην ιατρική;

Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη το 1951, όπου και τελείωσα το γυμνάσιο. Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας. Ο πατέρας μου ήταν έμπορος και μεγάλωσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της οικογένειας, μαζί με τα άλλα τρία αδέλφια μου.

Από μικρός είχα την επιθυμία να γίνω γιατρός. Οι σχολικές μου επιδόσεις έδειχναν ότι θα μπορέσω εύκολα να το πετύχω.

Σπούδασα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με 6ετή υποτροφία του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αποφοιτώντας με άριστα το 1975

Πώς ήταν τα φοιτητικά σας χρόνια;

Καταρχήν, δεν είχα πρόβλημα επιβίωσης. Η υποτροφία μου ήταν επαρκής για όμορφη φοιτητική ζωή. Κάθε έτος, περνούσα συστηματικά όλα τα μαθήματα, τον Ιούνιο. Τα καλοκαίρια απολάμβανα διακοπές και μετά επισκεπτόμουν νοσοκομεία εξωτερικού με προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Φοιτητής ακόμη, είχα συνδεθεί με κάποια ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Έτσι, μου δινόταν η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά την ιατρική από πρακτική άποψη, να κάνω σκέψεις για την επιλογή της ειδικότητας που θα μου άρεσε και θα μου ταίριαζε περισσότερο, αλλά και να αναπτύξω φιλικές και κοινωνικές σχέσεις με κορυφαίους γιατρούς της εποχής εκείνης. Έδινα πάντα μεγάλη βαρύτητα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, διαπίστωνα ότι τις μάθαινα εύκολα και είχα πολύ καλές επιδόσεις σε αυτές. Έτσι παράλληλα με τις σπουδές μου, μάθαινα πάντα κάποια ξένη γλώσσα. Ως μαθητής είχα μάθει καλά Αγγλικά. Ως φοιτητής έμαθα καλά Γαλλικά και κατά τη διάρκεια του αγροτικού ιατρείου στη Σαντορίνη (Εικ. 3) έμαθα τα πρώτα μου Γερμανικά.

Με τι κριτήρια επιλέξατε ειδικότητα;

Τελειόφοιτος πλέον, διαπίστωσα ότι μου αρέσουν οι χειρουργικές ειδικότητες. Η εμπλοκή μου στα χειρουργεία αποτελούσε για μένα συναρπαστική στιγμή. Ιδιαίτερη γοητεία είχαν στα μάτια μου οι εγχειρήσεις της ωτορινολαρυγγολογίας. Σημαντικό ήταν επίσης, ότι οι  ΩΡΛ εγχειρήσεις είναι συνήθως προγραμματισμένα χειρουργεία και όχι έκτακτα. Αυτό εξασφαλίζει μια πιο ισοσταθμισμένη προσωπική ζωή και καθημερινότητα.

Κατόπιν τούτων, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας και του αγροτικού ιατρείου, εμπεδώθηκε η τελική απόφαση να γίνω Ωτορινολαρυγγολόγος. Λόγω των ειδικών, δυσμενών συνθηκών απόκτησης ειδικότητας στη χώρα μας, αποφάσισα να πάω για ειδικότητα στο εξωτερικό. Είχα τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, επειδή με τις χώρες αυτές και τα νοσοκομεία τους ήμουν ήδη πολύ εξοικειωμένος, από τις επισκέψεις και τη διαμονή μου εκεί, τα καλοκαίρια των φοιτητικών μου χρόνων. Πρόβλημα με τη γλώσσα δεν υπήρχε, επειδή τα μεν Αγγλικά μου ήταν πολύ καλά, τα δε Γερμανικά μου επαρκή για ξεκίνημα. Προτίμησα τη Γερμανία, επειδή πείστηκα ότι εκεί θα μπορούσα να εκπαιδευτώ χειρουργικά καλύτερα και βεβαίως πιο καλοπληρωμένος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος συγχαίρει τον ιατρό Βασίλη Παυλιδέλη κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν όλων των αριστευσάντων αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών, 1975

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσάτσος συγχαίρει τον ιατρό Βασίλη Παυλιδέλη κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν όλων των αριστευσάντων αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών, 1975.

Πώς πραγματώθηκε η επιλογή για απόκτηση της ΩΡΛ ειδικότητας και πώς προέκυψε η εξειδίκευσή σας στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου;

Πολύ γρήγορα, με το τελείωμα του αγροτικού ιατρείου στη Σαντορίνη, αποφασισμένος για ΩΡΛ, χωρίς δεύτερες σκέψεις, πήρα την τελική απόφαση και έφυγα αμέσως για Γερμανία. Τρεις μήνες μετά την άφιξή μου εκεί, βρήκα έμμισθη θέση σε νοσοκομείο, για ειδικότητα “Γενικής Χειρουργικής”. Ξεκίνησα αμέσως.  Με αυτό το ξεκίνημα, μπόρεσα να εγκλιματιστώ στο γενικό νοσοκομειακό κλίμα της χώρας, να βελτιώσω τα γερμανικά μου, να ενσωματωθώ στο κοινωνικό περιβάλλον και να αναζητήσω με άνεση πλέον, θέση για ειδικότητα στην ΩΡΛ, που ήταν ο απώτερος σκοπός μου. Πριν καν περάσει ένας χρόνος στη γενική χειρουργική, βρέθηκε η πολυπόθητη έμμισθη θέση σε νοσοκομείο, για την ειδικότητα της ΩΡΛ. Κατά καλή μου τύχη, στην ΩΡΛ αυτή κλινική, εξασκείτο ευρέως και πλαστική χειρουργική προσώπου. Επρόκειτο, την εποχή εκείνη, για μία από τις ελάχιστες κλινικές, σε όλη τη Γερμανία, με τέτοια δραστηριότητα. Η κλινική αυτή, έδινε τη δυνατότητα στον ειδικευμένο πλέον ΩΡΛ, να αποκτήσει επίσης, την υποειδικότητα “Πλαστική Χειρουργική Προσώπου”, αλλά με περαιτέρω διετή σχετική εκπαίδευση. Πρόκειται για την ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου “Katholisches Krankenhaus Essen Werden”, στη Δυτική Γερμανία. Διευθυντής της κλινικής αυτής ήταν ο Dr. med. Klaus Koegel, χειρουργός ΩΡΛ, Εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, ο οποίος ήταν  ο πρώτος μου δάσκαλος.

Ο Βασίλης Παυλιδέλης επί το έργον. Ως αγροτικός ιατρός Οίας, Σαντορίνης, επίσκεψη στο απομονωμένο νησί Θηρασιά.

Ο Βασίλης Παυλιδέλης επί το έργον. Ως αγροτικός ιατρός Οίας, Σαντορίνης, επίσκεψη στο απομονωμένο νησί Θηρασιά.

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευσή σας στην εν λόγω κλινική;

Δίπλα στο διευθυντή μου K. Koegel, παράλληλα με την εκπαίδευσή μου στις ΩΡΛ εγχειρήσεις (αμυγδαλεκτομή, αδενοτομή, διάφραγμα, παρωτιδεκτομή, λαρυγγεκτομή, τυμπανοπλαστική κλπ), εκπαιδευόμουν εξαρχής και στις πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου (ρινοπλαστική, ωτοπλαστική, βλεφαροπλαστική, λίφτινγκ προσώπου, αφαίρεση ογκιδίων προσώπου, αφαίρεση μεγάλων δερματικών όγκων προσώπου με χρήση ειδικών κρημνών κλπ).

Αμέσως μετά την απόκτηση της ΩΡΛ ειδικότητας, διορίστηκα στην ίδια κλινική ως Επιμελητής και Υποδιευθυντής του τμήματος. Δύο χρόνια αργότερα, απέκτησα εκεί και τον τίτλο εξειδίκευσης “Πλαστική Χειρουργική Προσώπου”. Ολοκληρώνοντας τον κύκλο της νοσοκομειακής εκπαίδευσής μου στο Essen τόσο στην ΩΡΛ, όσο και στην πλαστική χειρουργική προσώπου, αποφάσισα και άνοιξα δικό μου ιατρείο για ΩΡΛ και πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου, στο Duisburg. Σύντομα, το ιατρείο μου επεκτάθηκε με ειδική άδεια, σε κλινική ημέρας (Day Surgery). Ως ελεύθερος επαγγελματίας, εργάστηκα στο Duisburg  για 10 χρόνια.

Ποιοι καθηγητές συνέβαλαν στην πραγμάτωση των χειρουργικών επιδιώξεών σας και ποιοι σημάδευσαν την επιστημονική και επαγγελματική σας πορεία;

Τρεις υπήρξαν οι βασικοί μέντορές μου στην επιστημονική μου σταδιοδρομία. Ο διευθυντής μου Dr. med. Klaus Koegel, ο οποίος μου άνοιξε το δρόμο στις γνώσεις και στις δεξιότητες της χειρουργικής ωτορινολαρυγγολογίας. Στα μονοπάτια της Ρινοπλαστικής και της Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου γενικότερα, με μύησαν, εκτός από τον Dr. med. Klaus Koegel, ο Dr. med. Karl-Felix Jacobs, χειρουργός ΩΡΛ, Εξειδικευμένος στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, καθώς  και ο Prof. Claus Walter, ο οποίος ήταν ο δάσκαλος των δύο ανωτέρω δασκάλων μου (Εικ. 4). Ο Prof. Claus Walter, ΩΡΛ στη βασική ειδικότητα, ήταν εκείνος που έφερε την πλαστική χειρουργική προσώπου στην Ευρώπη και υπήρξε ο πρωτεργάτης της εδραίωσης της Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου στη Δυτική Γερμανία, μετά από μετεκπαίδευση και εξειδίκευσή του, στην πλαστική χειρουργική προσώπου, στις ΗΠΑ. Ο Prof. C. Walter υπήρξε ο άνθρωπος, που στο ξεκίνημά μου στην ειδικότητα, μου ενέπνευσε το ενδιαφέρον και την αγάπη στην πλαστική χειρουργική προσώπου. Αυτό συνέβη, όταν παρακολούθησα μια σχετική, υπέροχη διάλεξή του, το χειμώνα του 1982, στο Düsseldorf. Eντυπωσιάστηκα με τις επιστημονικές και χειρουργικές δυνατότητες, που ανοίγονταν την εποχή εκείνη στα πλαίσια της ρινοπλαστικής, για όμορφη μύτη και ελεύθερη αναπνοή. Έκτοτε, κοντά του βελτίωνα τις χειρουργικές μου δεξιότητες, μαθαίνοντας πρωτοποριακές μεθόδους και χειρουργικά τεχνάσματα, που άλλαζαν ριζικά την ιστορία της λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Ευγνώμων είμαι επίσης, στον Prof. Dr. med. H. Hildmann, καθηγητή ΩΡΛ του  Πανεπιστημίου Βochum, ο οποίος με καθοδήγησε στην επιτυχή εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής,  που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα απόκτησης της ειδικότητας, την οποία ολοκλήρωσα το 1985.

Σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής και επαγγελματικής μου πορείας στη Γερμανία, δεν έχανα ποτέ, κάθε ευκαιρία που μου δινόταν, να επεκτείνω τις χειρουργικές μου γνώσεις και εμπειρίες, επισκεπτόμενος για μικρά ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τις πιο γνωστές την εποχή εκείνη, κλινικές πλαστικών εγχειρήσεων στην Ευρώπη και την Αμερική. Έτσι, μαθήτευσα κατά περιόδους κοντά στους διακεκριμένους καθηγητές πλαστικής χειρουργικής προσώπου, W. Gubisch (Γερμανία), T. Bull (Aγγλία), G. Νolst Trenité (Ολλανδία), G. Jost (Γαλλία),  E. Tardy (ΗΠΑ) κα.

Ο Dr. med. Β. Παυλιδέλης με τους Γερμανούς δασκάλους του: Prof. Claus Walter, Dr. med. Claus Koegel και Dr. med. Karl - Felix Jacobs, Αθήνα, 1993

Ο Dr. med. Β. Παυλιδέλης με τους Γερμανούς δασκάλους του: Prof. Claus Walter, Dr. med. Claus Koegel και Dr. med. Karl - Felix Jacobs, Αθήνα, 1993.

Ποια ήταν τα κίνητρα που σας έκαναν να επιστρέψετε στην Ελλάδα και πώς δραστηριοποιηθήκατε εδώ;

Το 1990 αποφάσισα την επιστροφή μου στην πατρίδα και δραστηριοποιήθηκα στην Αθήνα.  Τα κριτήρια για την επιστροφή μου, ήταν η επιθυμία να είμαι εις το εξής χρήσιμος στην πατρίδα μου, προσφέροντας εδώ τις υπηρεσίες μου, αλλά και επειδή διέβλεπα ότι πράγματι η προσωπική και οικογενειακή μου ζωή στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη από ότι στη Γερμανία. Πίστευα ακόμη, και ορθώς, ότι επαγγελματικά, αλλά και εισοδηματικά, ουδόλως θα υστερούσα, με μία τέτοια απόφαση.

Αμέσως οργάνωσα στην Αθήνα, ένα πολύ σύγχρονο ιατρείο κλινική ημέρας με χειρουργείο (Day Surgery), μόνο για πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού, ήταν σωστό, όπως και έγινε, να μην ασχοληθώ με την τρέχουσα ωτορινολαρυγγολογία και τις εγχειρήσεις της, αλλά να ξεχωρίσω και να γίνω γνωστός στην αγορά, ως ο ειδικός για λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική, για ωτοπλαστικές και για όλες τις άλλες πλαστικές εγχειρήσεις προσώπου. Ουδέποτε σκέφτηκα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα ή νοσοκομειακή σταδιοδρομία, επειδή στη Γερμανία γαλουχήθηκα σε ένα διαφορετικό πνεύμα εξάσκησης της ιατρικής.

Με την επιστροφή σας στην Ελλάδα, αντιμετωπίσατε δυσκολίες και ποιες;

Επειδή έφυγα κατευθείαν για ειδικότητα στη Γερμανία, με την επιστροφή μου εδώ, ήμουν σχεδόν άγνωστος στους συναδελφικούς κύκλους. Όμως, στις ιδιωτικές κλινικές που χειρουργούσα στην Αθήνα, γρήγορα έγιναν γνωστές οι χειρουργικές μου επιδόσεις. Αμέσως, δημιουργήθηκαν επιστημονικές, επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό συναδέλφων μου ΩΡΛ, οι οποίοι μου έδειξαν αμέριστη αναγνώριση, εμπιστοσύνη και στήριξη.

Στην οργάνωση, εδραίωση και ανάπτυξη της ιατρικής μου δραστηριότητας δεν είχα καμία δυσκολία, εκ μέρους των διαφόρων υπηρεσιών της χώρας μας. Είχα όμως τεράστια προβλήματα από έναν ανελέητο και άδικο πόλεμο από την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής και ιδιαίτερα από συγκεκριμένους πλαστικούς χειρουργούς. Με ταλαιπωρούσαν και με διέσυραν για χρόνια, με αστήρικτες καταγγελίες στους ιατρικούς συλλόγους κλπ, καθαρά για μικροεπαγγελματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Στους Έλληνες Ωτορινολαρυγγολόγους, είναι γνωστή η ενασχόλησή σας με την πλαστική χειρουργική προσώπου, καθώς και το πλούσιο διδακτικό, εκπαιδευτικό και οργανωτικό σας έργο. Θέλετε να μας αναφέρετε λίγα επ’ αυτών;

Στα πλαίσια του Κλινικής Ημέρας (Day Surgery) που διατηρώ στο Μαρούσι,  πραγματοποιώ σημαντικό αριθμό πλαστικών εγχειρήσεων που απαιτούν μόνο τοπική αναισθησία και μέθη και όχι γενική νάρκωση. Για το σκοπό αυτό, η παρουσία αναισθησιολόγου είναι συχνά απαραίτητη. Εγχειρήσεις που απαιτούν γενική νάρκωση, τις κάνω σε επιλεγμένες ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας.

Η προώθηση των γνώσεών μου στους συναδέλφους μου, ήταν για μένα παράλληλος στόχος με την επαγγελματική μου καταξίωση. Με τη στήριξη πολλών καθηγητών ΩΡΛ ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και πολλών συναδέλφων μας με ενδιαφέρον σε αυτό το αντικείμενο, ιδρύσαμε το 1998, την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, της οποίας εταιρείας υπήρξα ο πρώτος πρόεδρος.

Πραγματοποίησα σημαντικό αριθμό χειρουργικών σεμιναρίων για Λειτουργική και Αισθητική Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με καλεσμένους τους περισσότερους από τους ξένους καθηγητές δασκάλους μου, οι οποίοι με προθυμία συμμετείχαν στα σεμινάρια που οργάνωνα στην Αθήνα, διδάσκοντας μοντέρνες τεχνικές ρινοπλαστικής, ωτοπλαστικής και λοιπών πλαστικών εγχειρήσεων προσώπου.

Τα σεμινάρια αυτά παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ελλήνων ΩΡΛ, καθώς και συνάδελφοι άλλων χειρουργικών ειδικοτήτων. Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο πρώτο από αυτά τα σεμινάρια, το 1993, με τη συμμετοχή και των τριών δασκάλων μου, έγινε για πρώτη φορά στη χώρα μας διαδραστικά, ζωντανή μετάδοση πλαστικών εγχειρήσεων προσώπου (live
demonstration), από το χειρουργείο στην αίθουσα διδασκαλίας. Η τακτική αυτή, διδασκαλίας χειρουργικών μεθόδων, με ζωντανή μετάδοση, καθιερώθηκε έκτοτε στα μετεκπαιδευτικά ΩΡΛ σεμινάρια.

Από το 1998 μέχρι σήμερα, συμμετέχω κάθε χρόνο στα ΩΡΛ μετεκπαιδευτικά μαθήματα ιατρικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων, διδάσκοντας διάφορα θέματα πλαστικής χειρουργικής προσώπου.

Έχω παρουσιάσει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλές επιστημονικές εργασίες πάνω στη Ρινοπλαστική - Ωτοπλαστική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου.

Ήμουν πάντα ενεργό μέλος των οργάνων των ΩΡΛ εταιρειών Ελλάδας, συμμετείχα σε διοικητικά συμβούλια και στήριζα ευχαρίστως τις επιστημονικές τους δραστηριότητες.

Διατελώ από το 2003 Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου «Josef Society» για την Ελλάδα. Είμαι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου από το 1990.

Ο Β. Παυλιδέλης με την οικογένειά του

Ο Β. Παυλιδέλης με την οικογένειά του.

Ποιο είναι το προφίλ του/ της  ενδιαφερόμενου/νης  για πλαστική εγχείρηση προσώπου;

Αγαπώ τη δουλειά μου και αποδίδω μεγάλο σεβασμό στους ασθενείς μου και το πρόβλημά τους. Προσπαθώ κατά τη διάρκεια των προεγχειρητικών συζητήσεων, τις οποίες αναμφίβολα θα έχω με κάθε υποψήφιο, να μάθω όσο γίνεται περισσότερα για τα κίνητρα και τις προσδοκίες του.

Να διακρίνω, να κατανοήσω, να διαχωρίσω και να διαγνώσω το ιδιαίτερο πρόβλημα του κάθε ενδιαφερόμενου, επειδή σε αυτή την ειδικότητα υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ κινήτρων, προσδοκιών, επιθυμίας και ψυχοσύνθεσης του ατόμου. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κατανοητό στον ενδιαφερόμενο, ότι πρέπει να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες (real expectations).

Η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων για αισθητική πλαστική επέμβαση, ωθούνται πράγματι από ευγενή κίνητρα, έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και συνεργάζονται αρμονικά με το χειρουργό, καθορίζοντας με σαφήνεια τη θέση ισορροπίας μεταξύ επιθυμητού και εφικτού αποτελέσματος. Αυτά τους οδηγούν τελικά σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, όπου στο τέλος είναι ευχαριστημένος τόσο ο χειρουργημένος, όσο και ο χειρουργός.  

Καμιά φορά όμως, προσέρχονται άτομα, τα οποία οδηγούνται στο χειρουργείο, έχοντας κρυφές και αδήλωτες προσδοκίες, που μπορεί να είναι από σαφώς ρεαλιστικές μέχρι και οι πλέον απίθανες. Το να προσδιορισθούν τα πραγματικά κίνητρα κάθε ενδιαφερόμενου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι όμως πολύ ευκολότερο να αποκαλυφθούν οι προσδοκίες του.

Έτσι παρουσιάζονται υποψήφιοι να χειρουργηθούν, άτομα με ψυχοπαθολογία, η οποία διακυμαίνεται από την απόλυτη ψυχική ισορροπία μέχρι την ψύχωση και τις εμμονές.

Θα μας πείτε κάτι για την προσωπική σας ζωή;

Κατοικώ στη Νέα Πεντέλη, κοντά στην εργασία μου και έχω δύο παιδιά, κορίτσι (2004) και αγόρι (2011). Μου αρέσει η οικογενειακή ζωή και ποτέ δεν παραμέλησα την οικογένειά μου εξαιτίας της δουλειάς.

Τι θα συμβουλεύατε στους νέους συναδέλφους, που αρχίζουν τώρα ειδικότητα; Υπάρχουν άραγε μυστικά ή τεχνάσματα για την επιτυχία;

Όπως και για κάθε νέο, η επαγγελματική επιτυχία του στηρίζεται στην επιλογή αντικειμένου εργασίας, το οποίο να του αρέσει και να το αγαπήσει. Ακολούθως, πρέπει να συνδυάσει όλες του τις πνευματικές και άλλες δυνάμεις, με άοκνη εργατικότητα και ζήλο. Επειδή η πλαστική χειρουργική είναι συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, δεξιοτεχνίας στα δάκτυλα, τέχνης και καλλιτεχνίας, πρέπει να διαπιστωθεί ότι υπάρχει και ταλέντο. Μυστικά και τεχνάσματα για την επιτυχία δεν πιστεύω ότι υπάρχουν. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποια συνταγή για την επιτυχία.

TOP