Η Διόρθωση της Αποτυχημένης Ρινοπλαστικής για την Αντιμετώπιση του Φαινομένου Pollybeak (μύτης παπαγάλου)

8 Δεκεμβρίου 2011

16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥΣτο Ξενοδοχείο Ηilton στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 1 - 4 Δεκεμβρίου 2011, το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Μεταξύ των Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ο Dr. med. Βασίλης Παυλιδέλης, χειρουργός ΩΡΛ, Εξειδικευμένος στη Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου, ο οποίος παρουσίασε τεχνικές για τη διόρθωση του φαινομένου Pollybeak ή Parrot's beak (μύτης παπαγάλου), το οποίο παρουσιάζεται μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική.
Είναι μία από τις συνηθέστερες επιπλοκές της ρινοπλαστικής και εμφανίζεται σε ποσοστό 64% των διορθωτικών ρινοπλαστικών.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλιδέλης, η διορθωτική ρινοπλαστική πρέπει να πραγματοποιείται μετά παρέλευση ενός έτους από την τελευταία επέμβαση, χρόνος απαραίτητος, για την επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων της προηγούμενης εγχείρησης. Τα χόνδρινα ή οστέινα αυτομοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή, είναι τα πλέον κατάλληλα για κάθε είδους διορθωτική ρινοπλαστική. Τα χόνδρινα αυτομοσχεύματα λαμβάνονται από:

  • το πτερύγιο του αυτιού
  • το ρινικό διάφραγμα
  • τον ύβο που αφαιρέθηκε
  • τον άνω ή κάτω πλάγιο χόνδρο
  • τον πλευρικό χόνδρο

Το καλλίτερο αυτομόσχευμα, εδώ και εκατό χρόνια, είναι ο χόνδρος από το πτερύγιο του αυτιού.

Ο κ. Παυλιδέλης επεσήμανε ότι η διόρθωση μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής είναι πάντα δυσκολότερη από τη ρινοπλαστική, η οποία γίνεται για πρώτη φορά. Όλες οι άσχημες μύτες ανεξαρτήτως του πώς προέκυψαν, μπορούν να διορθωθούν με επιτυχία, αλλά πρέπει να πραγματοποιούνται μόνον από πολύ έμπειρο και εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική πλαστικό χειρουργό, επειδή ο κίνδυνος νέας αποτυχίας είναι πάλι πολύ πιθανός.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 Έλληνες χειρουργοί ΩΡΛ.

TOP