Δυνατότητες αποκατάστασης απλασίας πτερυγίου ωτός

Μέχρι προ ολίγων δεκαετιών δεν υπήρχαν χειρουργικές δυνατότητες αποκατάστασης και λίγα μπορούσαν να γίνουν από ιατρική άποψη για την αντιμετώπιση της συγγενούς αυτής ανωμαλίας. Τα ιατρικά αυτά αποτελέσματα ήταν συνήθως απογοητευτικά.

Τα άτομα τα οποία γεννιόνταν με απλασία ωτός, ζούσαν τότε με το πρόβλημά τους. Φρόντιζαν να κρύβουν το υποπλαστικό τους αυτί, όπως βεβαίως και το φυσιολογικό, σκεπάζοντάς τα με σχετικά μακριά μαλλιά. Έτσι συναντάμε ακόμη, πολλά άτομα, τα οποία έμαθαν να ζουν με το πρόβλημά τους και δεν ενδιαφέρονται για τη διόρθωση του υποπλαστικού τους αυτιού.

Σήμερα, με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας, προτείνονται δύο βασικές χειρουργικές μέθοδοι αποκατάστασης για την αντιμετώπιση της όποιας μορφής απλασίας με διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος. Η μία είναι η μέθοδος της υποκατάστασης του ελλείποντος πτερυγίου και η άλλη είναι η μέθοδος της ανάπλασης / αποκατάστασής του.

Ανάπλαση πτερυγίου ωτός - μικρωτία (πριν), Ανάπλαση πτερυγίου ωτός - μικρωτία (μετά)

Η μοντέρνα χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση του πτερυγίου του αυτιού σε ανωτία - μικρωτία, είναι συνδυασμός επιστημονικής γνώσης, μεγάλης χειρουργικής εμπειρίας στην ωτοπλαστική, δεξιοτεχνίας στα δάχτυλα, τέχνης και καλλιτεχνίας.

Για την υποκατάσταση του ελλείποντος πτερυγίου χρησιμοποιούνται διάφορα επιθέματα σχήματος και χρώματος φυσιολογικού πτερυγίου, κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά (π.χ. ακρυλικό, σιλικόνη), τα οποία κατασκευάζονται κατά παραγγελία στα μέτρα του πάσχοντος. Η προσαρμογή και στερέωσή τους στο οστό του κρανίου επιτυγχάνεται με βίδες τιτανίου και τα επιθέματα μπορούν να βγαίνουν και να μπαίνουν ξανά. Τα αποτελέσματα, τα οποία επιτυγχάνονται με αυτή τη λύση, δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, κυρίως επειδή δεν λύνουν λειτουργικά προβλήματα. Φυσικά στην περίπτωση συνύπαρξης δυσπλασίας του μέσου ωτός και ατρησίας του ακουστικού πόρου, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης της ακοής.

Για την ανάπλαση / αποκατάσταση του ελλείποντος πτερυγίου ακολουθούνται δύο χειρουργικές προσεγγίσεις διαφορετικές μεταξύ τους. Η πρώτη προσέγγιση είναι η αποκατάσταση του πτερυγίου, με ένθεση κάτω από το δέρμα, ενός σκελετού πτερυγίου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό, όπως σιλικόνη, πολυουραιθάνη, υδροξυλαπατίτη. Η δεύτερη προσέγγιση είναι η μεταμόσχευση κάτω από το δέρμα επίσης ενός σκελετού πτερυγίου, ο οποίος όμως έχει κατασκευαστεί από πλευρικό χόνδρο του ιδίου ατόμου. Καταλαβαίνουμε λοπόν ότι οι χειρουργικές δυνατότητες αποκατάστασης πτερυγίου ωτός είναι πλέον πολλές και πολύ προχωρημένες.

Video: ΑΝΩΤΙΑ - ΜΙΚΡΩΤΙΑ - ΑΝΟΤΙΑ - ΜΙΚRΟΤΙA

Ωτοπλαστική για Μικρωτία - Ανωτία. Ανάπλαση πτερυγίου αυτιού από Dr. med Β. Παυλιδέλη. Συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO EΔΩ

Το Βιβλίο του Ιατρού: Πλαστική Χειρουργική Προσώπου - Ρινοπλαστική - Ωτοπλαστική

Κλινικές που χειρουργεί ο Ιατρός

Παρουσίαση Video Ευρωκλινικής Αθηνών
Παρουσίαση Video Αθηναϊκής Mediclinic

Ακολουθήστε μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας στο κανάλι μας στο YOU TUBE και παρακολουθήστε τις πιο σημαντικές Τ.V. εμφανίσεις και εκδηλώσεις μας.
TOP