IΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΩΡΛ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 1995-2002

Δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου κατά τα έτη:

1995 - 1997, προεδρεύοντος του Καθ. Δ. Κανδηλώρου και Γεν. Γραμματέα Dr. med. B. Παυλιδέλη

Αναθεώρηση και σύνταξη νέου καταστατικού της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, Σεπτέμβριος 1997

Την επιμέλεια και τη συγγραφή του νέου καταστατικού της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, είχε ο Καθηγητής - Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Παυλιδέλης.

Δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου κατά τα έτη:

1997 - 2002, προεδρεύοντος του Καθ. Ι. Πετμεζάκη και Γεν. Γραμματέα Dr. med. B. Παυλιδέλη

Η έκδοση της πρώτης Επετηρίδας των Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων - Αθήνα 2000

Το περιεχόμενο που ακολουθεί είναι ακριβές αντίγραφο από την πρώτη επετειακή Επετηρίδα Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων, έκδοση 2000

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου(1997 - 2000). Από αριστερά: Bασίλης Παυλιδέλης, Αντώνιος Καμπέρος, Ιάκωβος Πετμεζάκης, Σπύρος Δάβρης, Λεωνίδας Μανωλόπουλος, Ζήσης Πάππας, Εμμανουήλ Χατζημανώλης.

Η Επετηρίδα Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων είναι ένα βιβλίο 280 σελίδων, πολυτελούς έκδοσης, διαστάσεων 21 εκ. Χ 14 εκ.

Την επιμέλεια για την συγκέντρωση των στοιχείων των Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων και τη συγγραφή της επετηρίδας είχε ο Καθηγητής - Σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης κ. Πέτρος Παυλιδέλης.

Με την ευγενική συμμετοχή και συνεργασία του Καθ. ΩΡΛ Πανεπ. Αθηνών κ. Ευστράτιου Βαρλετζίδη.

Η εκτύπωση της επετηρίδας πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΝΙΚΟ ADVERTISING ΑΕ. Νίκος Τζιγγουνάκης

Χαιρετισμός του Γεν. Γραμματέα, κ. Β. Παυλιδέλη

Αγαπητή Συνάδελφε !

Αγαπητέ Συνάδελφε !

Η έκδοση της πρώτης αυτής Eπετηρίδος των Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων, συμπίπτει με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της πρώτης Εταιρείας Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1929.

Είναι μία πρώτη προσέγγιση ενός υπεύθυνου και πολύ σοβαρού έργου, αφού θα αποτελέσει την πρώτη απεικόνιση μιας ολόκληρης ειδικότητας Ελλήνων ιατρών. Λόγω της σοβαρότητας της ενέργειας αυτής, έγινε για αρκετά χρόνια άοκνη προεργασία και καταβλήθηκαν πρόσφατα ατέλειωτες ώρες εργασίας, ώστε ακόμη και με την παρούσα πρώτη έκδοση να ανταποκριθούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα στοιχεία τα οποία παρατίθενται, είναι αυτά που μας έστειλαν πολλοί συνάδελφοι και από εκείνα τα οποία υπάρχουν στο αρχείο διευθύνσεων της Εταιρείας μας. Βάσει αυτών η Εταιρεία επικοινωνεί μέχρι σήμερα, όχι μόνο με τα μέλη της και με όλους τους Έλληνες Ωτορινολαρυγγολόγους, αλλά και με όλους τους συναδέλφους Έλληνες ιατρούς, καθώς και με συναφείς επαγγελματικούς χώρους. Παρ' όλα αυτά, έχουμε πλήρη αίσθηση του γεγονότος ότι θα υπάρχουν πράγματι ελλείψεις, ανακρίβειες και λάθη, τουλάχιστον σε στοιχεία συναδέλφων, τα οποία δεν μας τα επιβεβαίωσαν πρόσφατα.

Ευχόμεθα και προσδοκούμε οι ελλείψεις, οι ανακρίβειες και τα λάθη αυτά να δώσουν κίνητρο στους συναδέλφους, ώστε να μας ενημερώσουν αμέσως για τα αληθή στοιχεία που τους αφορούν και σχετίζονται με εκείνα τα οποία η Εταιρεία παραθέτει και ακόμη να μας ενημερώνουν εγκαίρως για την όποια μεταβολή προκύπτει (τηλεφωνικά, με fax, με επιστολή κλπ). Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των ΩΡΛ Κλινικών, να παροτρύνουν συνεχώς τους ειδικευόμενους στην Κλινική των Ωτορινολαρυγγολόγους, ώστε αυτοί να αναπτύσσουν και να διατηρούν αρμονική επικοινωνία με την Εταιρεία μας. Έτσι θα υπάρχει στην επετηρίδα μία πλήρης και σωστή παρουσία για τον καθένα, μεταξύ όλων των Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων και μεταξύ όλων των Ελλήνων ιατρών.

Πιστεύουμε ότι η έκδοση Επετηρίδος Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων ήταν πλέον απαραίτητο και αναγκαίο να υλοποιηθεί, αφού εδώ και χρόνια ήταν πρόταση πολλών συναδέλφων και επιθυμία αρκετών Διοικητικών Συμβουλίων.

Η Επετηρίδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα επικοινωνίας, συνεργασίας και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ μας. Θα συμβάλλει στην καλύτερη άσκηση του λειτουργήματος, καθώς και σε αποδοτικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας, δηλαδή θα παίξει ένα ρόλο δοκιμασμένο με επιτυχία από πολλές άλλες Ελληνικές και Αλλοδαπές Ιατρικές Εταιρείες.

Σύντομα θα ακολουθήσει η δεύτερη έκδοση. Με το ενδιαφέρον και τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων, φιλοδοξούμε αυτή να είναι πληρέστερη και ορθότερη.

Με Φιλικούς και Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Βασίλης Παυλιδέλης

Γενικός Γραμματέας

Η επετειακή αφίσα του Σεμιναρίου

Το εξώφυλλο του Προγράμματος του Επετειακού Σεμιναρίου

Χαιρετισμός του Προέδρου, κ. Ι. Πετμεζάκη

Αγαπητή Συνάδελφε !

Αγαπητέ Συνάδελφε !

Παρ΄όλο που η ζωή μας χαρακτηρίζεται από μία συνεχή πίεση, η οποία έχει σχέση με την καθημερινότητα, εμείς επιμένουμε να είμαστε ρομαντικοί και να τιμούμε την παράδοση και τα πρότυπα που έχουν σχέση με το χώρο της δραστηριότητάς μας.

Πέρασαν 70 χρόνια από τότε, που κάποιοι συνάδελφοί μας Ωτορινολαρυγγολόγοι μαζεύτηκαν στην Αθήνα και ίδρυσαν την «Ελληνική Ωτολαρυγγολογική Εταιρεία». Σήμερα ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου. Τιμή και δόξα η σημερινή μέρα προς τους συναδέλφους μας αυτούς, πρωτοπόρους στη χώρα μας. Στη μνήμη τους αφιερώνεται η έκδοση και παρουσίαση αυτής, της πρώτης επετηρίδος των Ελλήνων Ωτορινολαρυγγολόγων. Αυτοί χάραξαν το δρόμο, πάνω στον οποίο πορεύτηκαν οι δικοί μας δάσκαλοι. Εργάστηκαν σκληρά σε όλα τα μέτωπα δραστηριότητας της ειδικότητάς μας και άφησαν να κληρονομήσουμε εμείς οι νεότεροι Ωτορινολαρυγγολόγοι, μια λαμπρή παρουσία στο χώρο των ιατρικών ειδικοτήτων, ένα αξιόλογο χώρο επιστήμης και προσφοράς, αλλά και εργασίας και επαγγέλματος.

Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σ΄ αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε σπουδαίο ρόλο η ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας και η μετάβαση σε Δυτική Ευρώπη και Αμερική, πολλών συναδέλφων, οι οποίοι εκεί μετεκπαιδεύτηκαν και έφερναν συνεχώς και στη χώρα μας όλα τα καινούργια επιτεύγματα της Ωτορινολαρυγγολογίας, όπως τυμπανοπλαστική, νευροωτολογία, ΩΡΛ αλλεργία, πλαστική χειρουργική προσώπου και τόσα άλλα.

Το ξεφύλλισμα αυτής της επετηρίδος μας φέρνει μπροστά σε μια αποκαρδιωτική πραγματικότητα. Ο αριθμός των Ωτορινολαρυγγολόγων στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλος για τον πληθυσμό της χώρας. Ιδιαίτερα μεγάλος στα αστικά κέντρα. Αποκαρδιωτικό, αλλά από την άλλη και πρόκληση. Πρόκληση για να κατευθύνουμε και να στηρίξουμε τη νέα γενιά των συναδέλφων μας να αγωνιστούν, να μετεκπαιδευτούν και να επιτηδευτούν ακόμη και στις περιοχές, τις οποίες εμείς, λίγο έως πολύ, λογίζουμε ως «χαμένα εδάφη», όπως π.χ. η χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα. Πρόκληση για να στηρίξουμε και να κατευθύνουμε τις νεώτερες γενιές των συναδέλφων μας, να είναι οπλισμένοι με υψηλή επιστημονική γνώση και κατάρτιση στην ειδικότητα, με αρετή και ήθος κατά την εξάσκηση του λειτουργήματος, αλλά και το βασικότερο να τους πλημμυρίζει αγάπη για τον ασθενή, για τον πάσχοντα άνθρωπο.

Ως Πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελληνικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, επιθυμώ και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω ξανά όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άριστη, αρμονική και αποδοτική συνεργασία, την οποία είχαμε μεταξύ μας σε όλη τη διάρκεια /της θητείας μας, καθώς επίσης και για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη, την οποία μου παρείχαν. Είναι βέβαιο ότι, χωρίς αυτά, δεν θα ήταν δυνατόν η θητεία μας να χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον δημιουργικές και πλούσιες σε επιστημονικές εκδηλώσεις, σε επιστημονική και άλλη στήριξη προς τους συναδέλφους και σε βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της Εταιρείας μας.

Ακόμη, επιθυμώ να ευχαριστήσω τη διοίκηση του νοσοκομείου "Μητέρα", το οποίο μας παραχώρησε τους φιλόξενους χώρους του, καθώς και τις φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες που μας συμπαραστάθηκαν οικονομικά, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για τα 70 χρόνια πορείας της Εταιρείας μας στις 18-19 Μαρτίου 2000.

Στον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, συνάδελφο Επίκουρο Καθηγητή κ. Λεωνίδα Μανωλόπουλο, ο οποίος είναι ο επερχόμενος Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές του Μαΐου 2000, εύχομαι να είναι φιλειρηνικός, πιο δημιουργικός και πιο αποτελεσματικός από τους προκατόχους του για το καλό της Ελληνικής Ωτορινολαρυγγολογίας και των μελών της Εταιρείας μας.

Με Φιλικούς και Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Ι. Πετμεζάκης
Πρόεδρος

Σφραγίδες των ΩΡΛ Επιστημονικών Εταιρειών

TOP